0 800 500 885 0

Як працюють газові водонагрівачі проточного типу

Як працюють газові водонагрівачі проточного типу

Проточні газові водонагрівачі – найпоширеніший тип обладнання для нагрівання води господарсько-побутового призначення. Вони добре знайомі українським споживачам, оскільки ще в радянські часи цими приладами були обладнані практично всі газифіковані багатоквартирні будинки.

Велика популярність газових колонок обумовлена швидким і ефективним нагріванням води, зручністю і простотою експлуатації. Нагрівання води відбувається в реальному часі при її проходженні через теплообмінник колонки.

Сучасні газові автоматичні водонагрівачі мають більш продуману, надійну і безпечну конструкцію в порівнянні зі своїми попередниками з минулого століття. Але при цьому вони залишаються газовим приладом і вимагають дбайливого ставлення і грамотного використання. Щоб не порушувати правила безпечної експлуатації, вміти налаштовувати ефективні режими роботи та розпізнавати основні несправності, необхідно знати, як працюють газові водонагрівачі проточного типу.Французька компанія Atlantic випускає потужні, енергоефективні та безпечні газові колонки, які можна купити в Україні на вигідних умови в магазинах Розетка, ВенКон, Епіцентр.

газові колонки атлантик

Конструкція та особливості газових водонагрівачів проточного типу

Для розуміння принципу роботи газової колонки необхідно попередньо розглянути особливості її пристрою. Сучасні водонагрівачі мають металевий корпус прямокутної форми та призначені для настінного монтажу.

На зовнішній частині корпусу апарату встановлені такі деталі

  • Регулювальні ручки призначені для налаштування протоку води та інтенсивності подачі газу. З їх допомогою регулюється напір і температура в точках розбору гарячої води. Зазвичай являють собою пластикові круглі ручки. При демонтажі передній панелі корпусу їх необхідно зняти.
  • Патрубки для підведення холодної та відведення гарячої води, а також подачі газу розташовуються в нижній частині корпусу. У більшості моделей передбачений нарізне підключення G 1/2". Герметизація стиків виконується за допомогою плоских прокладок кілець.
  • Дисплей є в більшості сучасних колонок. Призначений для індикації температури води, режиму роботи, коду помилки при виникненні несправності.
  • Віконце для контролю наявності та інтенсивності полум'я призначений для візуального спостереження за процесом горіння.
  • З бічних сторін корпуса часто є отвори подачі повітря для забезпечення процесу горіння.
  • Патрубок димоходу розташовується для підключення трубопроводу відведення відпрацьованих газів. Має діаметр 100 або 110 мм.

Внутрішня частина конструкції нагрівального приладу складається з таких основних комплектуючих

  • Водяний вузол або регулятор протоку призначений для управління подачею холодної води. Має вбудований механічний фільтр грубого очищення. Розташовується відразу після патрубка подачі холодної води.

  • Газовий блок призначений для відкриття і перекриття подачі газу, регулювання інтенсивності. Складається з фільтра і клапана. Має штуцери для вимірювання рівня тиску.
  • Запальник і пальник призначені для розпалювання полум'я і спалювання газу. Розпал проводиться за допомогою електрода, який працює від елементів живлення (змінних батарейок). Зазвичай для поліпшення розпалу встановлюється 2 електроди. Пальник забезпечує стійке регульоване згоряння газу.
  • У камері згоряння здійснюється спалювання газоповітряної суміші та передача тепла на теплообмінник.
  • Теплообмінник складається зі сталевого корпусу і мідного змійовика. Може бути повністю мідним або сталевим. Теплообмінник передає тепло на змійовик, по якому рухається вода.
  • Блок управління - електронний пристрій, який забезпечує коректну роботу нагрівального приладу та автоматично регулює параметри.
  • Датчики відповідають за зняття критичних показників і передачу на блок управління. Сучасна колонка має датчики контролю полум'я, перегріву води, температури газів, що відходять, температури гарячої води.
  • Датчик тяги необхідний для запобігання попадання відпрацьованих газів в приміщення при засміченні димоходу. При виникненні зворотної тяги датчик спрацьовує і вимикає колонку.

Принцип роботи сучасних побутових газових колонок

Більшість сучасних газових колонок є автоматичними. Користувачеві необхідно лише один раз відрегулювати напір води та температуру (інтенсивність горіння полум'я). Потім для користування гарячою водою необхідно відкрити змішувач в точці розбору.

конструкція газової колонки атлантик

Процес розпалювання, горіння і перекриття подачі газу, контроль параметрів виконується автоматично. Такий режим роботи досягається за рахунок продуманої системи клапанів і електронного блоку управління.

Найбільш поширеним типом побутових колонок є агрегати з відкритою камерою згоряння, які для спалювання газу використовують природну циркуляцію повітря з приміщення. Вони не забезпечуються вентилятором.

Процес роботи газового водонагрівача здійснюється наступним чином

  1. При відкритті гарячої води на змішувачі потік починає рух через внутрішній контур колонки, створюється тиск. Тиск у водяному блоці впливає на гумову мембрану.
  2. Мембрана зрушує шток водяного вузла, який впливає на шток газового клапана. При цьому відбувається відкриття газового клапана. Газ з системи подається на пальник.
  3. Одночасно з відкриттям клапана газу шток водяного вузла відгинає пластину мікроперемикача. При зрушуванні контакту відбувається замикання ланцюга. На електрод розпалу підключений до джерела живлення.
  4. Електрод розпалу виробляє іскру, а пальник подає газ в камеру згоряння. У камері утворюється стійке полум'я.
  5. Пластина теплообмінника нагрівається випромінюванням від полум'я, а також від висхідних потоків продуктів горіння. Тепло від пластин камери передається на трубки теплообмінника, за якими проходить вода.
  6. Вода нагрівається до встановленої температури, виходить з боку підводу води колонки та по системі трубопроводів надходить на змішувач.
  7. Відпрацьовані гази через тягопрериватель і відвідний патрубок виходять в димохід.
  8. При закритті протоки на змішувачі відбувається зворотний процес, а подача газу автоматично припиняється.

Надійні газові проточні водонагрівачі Atlantic розроблені у відповідність з передовими технологіями в галузі теплотехніки та зроблені з високоякісних матеріалів. купити в Дніпрі, Харкові, Одесі газові колонки Atlantic за цінами від виробника можна в магазинах-партнерах Розетка, ВенКон, Епіцентр.

де купити газову колонку атлантик

Зворотній зв’язок
або
Телефонуйте на гарячу лінію для швидкого зв’язку
0 800 500 885
Отримати консультацію
Заповніть форму та наш спеціаліст зв’яжеться із вами через деякий час
або
Телефонуйте на гарячу лінію для швидкого зв’язку
0 800 500 885
Порівняння товарів