0 800 500 885 0

Neptun – системи контролю протікання води від Groupe Atlantic

Neptun – системи контролю протікання води від Groupe Atlantic

Системи захисту від протікання води стають такими ж незамінними системами захисту житла та комерційних приміщень, як охоронні та пожежні системи сигналізації. 

Це комплексне рішення з датчиків контролю протікання води, кранів з електроприводами, що перекривають подачу води, і системи керування та оповіщення. Завдяки йому можна попередити або максимально знизити збитки при аварійній ситуації з водопроводами чи системами опалення. 

Доступна ціна, проста інсталяція та відсутність потреби у керуванні й ручному моніторингу, робить системи антипотоп все більш популярними. 

Де актуально застосовувати системи антипотоп

  • Квартирах і будинках. Зіпсований ремонт, затоплені сусіди та судові позови можуть обійтися у десятки разів дорожче, ніж базові системи захисту від протікання. 
  • Комерційних, виробничих і складських приміщеннях. Затоплення складських чи виробничих приміщень може завдати величезних збитків, через псування товару, матеріалів і обладнання, а також простою бізнесу. 

Схема системи антипотоп: крани з електроприводом, датчики витоків води та керуючий модуль.

З чого складається система захисту від протікань

Модуль керування Neptun BaseКеруючий модуль основа кожної системи захисту від протікання, він контролює інформацію з датчиків, керує роботою кранів, що перекривають воду і вмикає систему сповіщення власника про надзвичайну ситуацію.

Просунуті системи можуть мати GSM модуль для сповіщення власника через SMS, або підключатися до мережі через Wi-Fi та надсилати сповіщення в спеціальний додаток. 

Датчик контролю протікання води SW005Датчики протікання води – бувають дротові та бездротові. Перевагами дротових датчиків являється більш низька ціна і висока надійність завдяки тому, що вони постійно підключені до мережі. Основними недоліками стає необхідність прокладки дротів по приміщенню і певні обмеження по максимальній довжині дроту. 

Перевагами бездротових датчиків є незалежність від дротів, що дозволяє просто і швидко встановити їх майже в будь-якому місці. Головними недоліками є залежність від заряду акумулятора в датчику і необхідність враховувати, що сили сигналу від датчика до модуля керування через декілька стін чи перекриттів може бути недостатньо. Кран з електроприводом Neptun Bugatti Pro 220В

Крани з електроприводом – по сигналу з керуючого модуля перекривають подачу води на стояку. 

На що потрібно звернути увагу перед тим, як купити систему від протікання

Вибираючи систему під конкретні задачі, потрібно враховувати:

Кількість точок моніторингу. Це кількість потенційно небезпечних місць, де потрібно контролювати можливі протікання. До таких місць відносяться раковини, душові кабіни та ванни, унітази, пральні та посудомийні машини, бойлери, котли та колонки, ніші зі стояками води.

Якщо більшості квартир це 2-4 точки, то у приватному будинку чи комерційних приміщеннях може знадобитися значно більша кількість у випадку складного планування чи декількох поверхів. 

На який тиск розраховані крани з електроприводом, що перекривають воду. Згідно з нормативними документами тиск води у багатоквартирних будинках повинен бути у межах від 0,3 до 5 бар. Тому оптимальним рішенням буде вибирати крани розраховані на тиск у 8-12 бар. 

Час спрацьовування. Час, через який відбувається перекриття води після подачі сигналу датчиком. У більшості виробників час перекриття води займає діапазон 20-30 секунд. 

Наявність ручного керування. Це дозволить вам власноруч перекрити подачу води, якщо виникне така необхідність. 

Наявність джерела безперебійного живлення. Забезпечить роботу системи під час відсутності світла. 

Система оповіщення про аварійну ситуацію. Зазвичай це звуковий сигнал і індикація на панелі керування, в просунутих системах також відправляється сповіщення в додаток, або через GSM модуль.

Кількість датчиків і кранів з електроприводом. Важливо враховувати цей параметр, якщо з часом систему треба буде розширити. 

Максимальна дистанція розміщення датчиків. Дротові датчики мають обмеження по максимальній довжині дроту, а при встановленні бездротових потрібно враховувати, як максимальну дистанцію, так і кількість стін, перекриттів, які послаблюють радіосигнал. 

Діапазон робочої температури датчиків і кранів. Це параметр, який потрібно враховувати для надійної роботи системи в різних технічних умовах.

Автоматичний захист від закисання кульових кранів. Модуль керування періодично закриває і відкриває крани, щоб запобігти їх закисанню. 

Діаметр кранів. Найбільш розповсюдженими кранами для подібних систем є діаметри на ½, ¾ та 1 дюйм. Не забувайте перевіряти діаметр труб водопроводу, перед вибором системи антипотоп. 

Додаткові функції. До таких належать керування та моніторинг системи за допомогою смартфона, інтеграція з системами «розумний дім».

Комплекти від затоплення NEPTUN від Atlantic Group

Компанія Atlantic Group представляє український бренд NEPTUN, який виробляється на одному з заводів Atlantic в Туреччині в місті Ізмір. На цей час це один з найпопулярніших брендів на нашому ринку систем проти затоплення. 

За роки продажу на українському ринку вони зарекомендували себе як надійне та доступне рішення для забезпечення захисту приміщень від затоплень. Комплекти Neptun Base Light і Neptun Bugatti Base з кранами Bugatti Pro, датчиками витоку води SW005 (TR) та краном з електроприводом Neptun Bugatti Pro.

Зараз в асортименті Atlantic Group є два комплекти NEPTUN BUGATTI BASE і NEPTUN BASE LIGHT, які можуть встановлюватися на системи водопостачання з трубами ½” та ¾”. Набори антипотоп NEPTUN відрізняються між собою тільки комплектацією, модуль керування, датчики та крани з електроприводами однакові. 

  • NEPTUN BUGATTI BASE призначений для приміщень, де потрібно забезпечити перекриття холодної та гарячої води. 
  • NEPTUN BASE LIGHT підійде для ситуацій, де потрібно забезпечити перекриття тільки одного стояка води. 

Модуль керування у системах NEPTUN розрахований на подальше масштабування системи й дозволить вам під'єднати у випадку необхідності до 20 датчиків і 6 кранів з електроприводом. 

Комплектація NEPTUN BUGATTI BASE

  • Модуль керування
  • Два крани з електроприводом Neptun Bugatti Pro 220В з діаметрами підключення ½” чи ¾”.
  • Три датчики протікання води SW005

Комплектація NEPTUN BASE LIGHT

  • Модуль керування
  • Кран з електроприводом Neptun Bugatti Pro 220В з діаметром підключення ½” чи ¾”.
  • Два датчики протікання води SW005

Монтаж комплектів NEPTUN

Підключення шарових кранів і датчиків витоку води до модуля керування Neptun Base з вказівкою електросхеми та основних елементів системи.

Комплекти NEPTUN BUGATTI BASE і NEPTUN BASE LIGHT розраховані на просте і швидке встановлення. Для зручності на малюнку зображена типова схема підключенні систем NEPTUN і черговість виконання операцій.

Рекомендуємо таку послідовність виконання операцій по монтажу системи:

  • Розмітити місця де будуть змонтовані датчики, керуючий блок і крани з електроприводами. 
  • Перевірити, чи вистачає довжини з’єднувальних дротів від датчиків до блоку керування і кранів. 
  • Прокладання дротів. 
  • Встановлення кранів з електроприводами.
  • Встановлення датчиків протікання води
  • Встановлення керуючого блоку. 
  • Підключення, наладка і тестування системи.

Монтаж датчиків 

Контактними пластинами вниз. Найчастіше датчик монтується контактними пластинами вниз. Встановлюйте датчики контролю протікання води в потенційно небезпечних зонах. Важливо, щоб залишалася можливість демонтажу і заміни датчика з сигнальним кабелем у випадку виходу його зі строю. 

Контактними пластинами вгору. У підлозі робляться пази для датчика так, щоб він виступав над рівнем на 3-4 мм – це зменшує ймовірність помилкових спрацювань системи.

Для більш надійної роботи системи рекомендуємо раз у декілька місяців прочищати контактні пластини датчиків від пилу і бруду. 

Монтаж кранів з електроприводом

Крани встановлюються після основної запірної арматури та осадочного фільтру. Заборонено використовувати крани з електроприводом замість основного шарового крану, що перекриває воду. Кран з електроприводом і шаровий кран, що стоїть перед ним, повинні залишатися у вільному доступі, для можливості їх обслуговування і ручного керування. 

Важливо звернути увагу на те, що заборонено встановлювати кран з електроприводом в положенні догори ногами (коли блок з мотором знаходиться внизу), у випадку підтікання, вода буде потрапляти в корпус електроприводу. 

Правильне і неправильне положення кульового крана на схемі.

Для підключення крану до блоку керування використовуйте спеціальний провід з комплекту. Підключення виконується згідно зі схемою, обов’язково підключайте захисне заземлення. 

Зверніть увагу, що на кранах зазвичай є стрілка що вказує напрямок потоку води, встановлюйте їх так, щоб вона відповідала реальному руху рідини у трубопроводі. 

Монтаж блоку керування

Керуючий модуль рекомендується монтувати в місцях зручних для обслуговування і сповіщення власників у випадку, якщо трапиться протікання. 

Підключення до електроживлення необхідно реалізовувати через ПЗВ (пристрій захисного відключення).

Важливо врахувати також і відстань до датчиків, вона не повинна перевищувати максимальне значення, яке вказане у паспорті виробу. При перевищенні рекомендованої відстані, сили сигналу від датчика може бути недостатньо для детектування його модулем керування і система не виконає свою функцію. 

При використанні бездротових датчиків варто не тільки дотримуватися рекомендованої відстані, але і враховувати, що сигнал від датчика значно послаблюється стінами та перекриттями. Обов’язково потрібно проводити тестування такого датчика і блоку керування перед встановленням, чи вистачає сили сигналу, якщо між ним і блоком є перешкоди. 

Ступінь захисту корпусу – IP54, що дозволяє використовувати його в приміщеннях з підвищеною вологістю (захист від бризок, що падають у довільному напрямку), таких як ванни, кухні, короба зі стояками води. 

При встановленні модуля керування в декоративному коробі необхідно забезпечити можливість вільного доступу до нього для контролю роботи та налаштування модуля. 

Прокладку сигнальних і керуючих дротів варто виконувати в гофрі, для забезпечення їх захисту від механічних пошкоджень. 

Обов’язково після закінчення монтажу провести тестування системи. Замкніть контакти датчика металевим предметом або намочіть. Якщо все правильно під'єднано, блок контролю буде подавати звуковий і світловий сигнал, а крани з електроприводом закриються.

Для того, щоб розблокувати систему потрібно вимкнути живлення, видалити вологу з датчика і знову подати живлення, після чого крани відкриються автоматично. 

 

Зворотній зв’язок
або
Телефонуйте на гарячу лінію для швидкого зв’язку
0 800 500 885
Отримати консультацію
Заповніть форму та наш спеціаліст зв’яжеться із вами через деякий час
або
Телефонуйте на гарячу лінію для швидкого зв’язку
0 800 500 885
Порівняння товарів