0 800 500 885 0

Як обрати проточний водонагрівач?

Як обрати проточний водонагрівач?

Вельми популярний тип водонагрівачів в останні роки, який складає конкуренцію накопичувальним бойлерам і газовим колонками. Такі водонагрівачі здійснюють нагрівання води безпосередньо під час використання. Вони привабливі за рахунок компактності, простоти монтажу, обслуговування, нема потреби чекати поки нагріється вода як у бойлері, забезпечують необмежений обсяг гарячої води.

как выбрать проточный водонагреватель

Області використання проточних водонагрівачів

Головною особливістю таких приладів є дуже високе навантаження на мережу від 5 кВт, через що вони не підходять для будинків старого житлового фонду. Притому проточні водонагрівачі на 5 кВт використовуються тільки для мийок та умивальників, оскільки їх потужність не дозволить вам комфортно прийняти душ.

Відповідно ПЕВН підходить для новобудов і будинків де за проектом використовуються електричні плити, оскільки ліміт потужності в таких квартирах значно вище. Також вони актуальні для різних комерційних приміщень і дачних будинків в літню пору.

Багато людей встановлюють проточні нагрівачі в якості альтернативи централізованому гарячому водопостачанню на період відключень. Оскільки такий прилад займає набагато менше місця, ніж бойлер, а необхідність в ньому виникає лише кілька разів на рік.

Які бувають проточні водонагрівачі

Безнапірні моделі – подають гарячу воду тільки на одну водорозбірну точку. Можуть монтуватися перед краном або оснащені власним краном або лійкою.

Напірні моделі здатні працювати з декількома змішувачами, але відповідно, мають набагато більшу потужність, ніж безнапірні моделі. Здебільшого це трифазні прилади, які підійдуть для заміського будинку який має трифазне підключення, супермаркету або промислового цеху.

Плюси і мінуси ПЕВН в порівнянні з електричними бойлерами

Переваги

Габарити – такий прилад займає дуже мало місця в порівнянні з бойлерами.

Низька ціна – ціна ПЕВН помітно нижче, оскільки для їх виготовлення потрібно менше матеріалів і сам технологічний процес простіше.

Необмежений обсяг гарячої води - на відміну від накопичувального бойлера, проточні нагрівачі не обмежені запасом накопиченої гарячої води. Правда слід зауважити, що неякісні моделі починають грітися під час тривалої роботи.

Моментальний нагрів води – немає необхідності чекати поки нагріється вода, як у випадку з накопичувальними бойлерами, якщо з них була витрачена вся гаряча вода.

Проточні водонагрівачі економічніші за електричні бойлери, клас енергоефективності А, в той час як у більшості моделей бойлерів класи В і С. Оскільки проточні ЕВН не мають тепловтрат, як накопичувальні бойлери, які на підтримку потрібної температури води в баку витрачають в районі 50 кВт*год на місяць.

Компактні розміри і мала вага роблять монтаж значно простіше і мають вищу варіативність у плані вибору місця установки.

Не вимагають періодичного сервісного обслуговування.

Недоліки

Висока потужність – головний мінус проточних водонагрівачів, що істотно обмежує сферу їх використання, оскільки для повноцінного забезпечення гарячою водою цілий рік доводиться використовувати моделі потужністю від 14 кВт.

Необхідність прокладання окремої лінії живлення великого перерізу.

Залежність від напору води – якщо тиск у водопровідній мережі занадто мало, то проточний нагрівач просто не вімкнеться.

Відносно невисока температура нагріву води, особливо в зимовий період, коли температура води, що подається на нагрівач, досить низька.

Для яких ситуацій проточні водонагрівачі краще накопичувальних бойлерів

Дуже малі габарити приміщення, де можна встановити водонагрівач, але в той же час немає проблем з виділеною електричною потужністю. В такому випадку потужний проточний нагрівач стане оптимальним вибором.

У заміський будинок/дачу, де проживають тільки в літній час, краще підійде проточний водонагрівач, оскільки температура води в теплу пору року досить висока і навіть при невеликій потужності він справляється з нагріванням. А можливість легко демонтувати його на період холодів, завдяки чому можна не турбуватися, що його прилад вкрадуть або замерзне вода в баку, як в накопичувальному бойлері.

Значна віддаленість кухні від накопичувального бойлера або домашньої котельні, де відбувається нагрів води, через що доводиться довго чекати поки почне бігти гаряча вода. В такому випадку малопотужний проточний нагрівач на кухні буде відмінним варіантом, при тому, що його габарити дозволяють легко встановити його навіть під мийкою.

Є постійна необхідність у великій кількості гарячої води – для великих сімей, закладів громадського харчування, офісів, виробничих приміщень, оскільки для них неможливо підібрати накопичувальний бойлер достатнього обсягу. У такому випадку, якщо нема можливості встановити газову колонку, електричний проточний водонагрівач буде найкращим рішенням.

Продуктивність проточних нагрівачів

Найважливішим питанням є правильний підбір потужності проточного нагрівача, щоб він міг задовольнити ваші потреби, а не став викинутими на вітер грошима. Для цього багато виробників використовують такий параметр як дельта температур, що фактично є значенням, наскільки градусів може нагріти воду нагрівач відносно температури води на вході.

Так, одна з наших найпопулярніших моделей, Atlantic Ivory IV202 5.5 kW, при температурі вхідної води 20 градусів і витраті в 4 літри в хвилину, здатна забезпечити температуру води на виході в 40 градусів.

Необхідно враховувати різницю температур холодної води в теплу і холодну пору року, а вона досягає 20 градусів, через що малопотужний проточний нагрівач взимку просто не зможе нагріти воду до бажаної температури. Для вашої зручності ми зробили розрахунки для підбору нагрівачів по потужності і сезонності.

Умивальник – витрата води 5 л/хв, нагрівання води до 40 градусів:

  • тепла пора року температура холодної води 15-20 С ° - 8 кВт;
  • холодна пора року температура холодної води 3-5 С ° - 12 кВт.

Кухонна мийка – 4 л/хв, нагрівання води до 40 градусів:

  • тепла пора року температура холодної води 15-20 С ° - 6 кВт;
  • холодна пора року температура холодної води 3-5 С ° - 10 кВт.

Економічний душ – 6 л/хв, нагрівання води до 40 градусів:

  • тепла пора року температура холодної води 15-20 С ° - 10 кВт;
  • холодна пора року температура холодної води 3-5 С ° - 14 кВт.

Звичайний душ – 8 л/хв, нагрівання води до 40 градусів:

  • тепла пора року температура холодної води 15-20 С ° - 13 кВт;
  • холодна пора року температура холодної води 3-5 С ° - 19 кВт.

Комфортний душ – 13 л/хв, нагрівання води до 40 градусів:

  • тепла пора року температура холодної води 15-20 С ° - 20 кВт;
  • холодна пора року температура холодної води 3-5 С ° - 30 кВт.

Також важливим моментом є напруга у вашій мережі, оскільки граничне відхилення напруги в Україні допускається в межах ± 10 %, то зміна реальної потужності водонагрівача може досягати істотних значень.

Закон Ома:
I = U / R
Закон Джоуля-Ленца для розрахунку кількості тепла, що виділяється:
Q = I × I × R х Δt
де Q - кількість теплоти, що виділяється, I - сила струму, R - опір.

Відповідно, при збільшенні напруги на 10 % вище паспортних 220 В, отримуємо приріст потужності на 21%, а при зменшенні на 10% - 21%.

На які характеристики крім потужності, потрібно звертати увагу

Мінімальний проток, л/хв – значення нижче якого проточний нагрівач вже просто не включиться, оскільки існує ризик пошкодження нагрівальних елементів від перегріву.

Максимально допустимий тиск – в міській мережі, згідно з нормами, тиск води становить від 0,3 до 6 бар, на що і розраховано більшість моделей. Але в приватних будинках з автономним водопостачанням, тиск може бути вище 6 бар, це необхідно враховувати.

Максимальна температура нагріву, °С – більшість проточних нагрівачів забезпечує нагрів до 50-60 градусів, чого цілком достатньо для побутових потреб. Якщо вам потрібні більш високі температури, тоді необхідно вибирати накопичувальні бойлери або встановлювати газову колонку.

Кількість обслуговуваних точок розбору води - скільки точок водорозбору можна підключити до водонагрівача.

Тип нагрівального елементу – їх види будуть розглянуті нижче.

Клас захисту IP – даний клас показує, наскільки прилад захищений від попадання сторонніх предметів і води, що регламентує місце його монтажу у ванній кімнаті.

Як вибрати проточний водонагрівач

У питанні вибору проточного нагрівача вам допоможе складена нами блок-схема.

алгоритм вибору проточного водонагрівача відрлвідно до потреб користувача

*мається на увазі економічний душ (з аератором).

Конструкція проточного водонагрівача

Нагрівачі напірного і безнапірного типів працюють за одним принципом: потік холодної води проходить через нагрівальний елемент, прогріваючись в процесі. Нагрівання води здійснюється ТЕНом або нагрівальними спіралями.

конструкція проточного водонагрівача

Перевагою спіральних нагрівачів є менша чутливість до утворення накипу, оскільки при проходженні води, спіраль вібрує, завдяки цьому частинки накипу злітають з поверхні. ТЕНи краще переносять короткочасні перебої подачі води, в той час як спіраль може перегоріти. Але такі нагрівальні елементи схильні до утворення накипу і займають більше місця.

Відразу після патрубка подачі холодної води встановлений датчик протоку (тиску). У момент початку водозабору, електричний ланцюг замикається і починається нагрів води. Якщо тиск води в системі буде занадто низьким, електричний ланцюг буде розімкнути для захисту нагрівальних елементів від перегорання.

  • термовимикач – відстежує температуру води і забезпечує відключення приладу при перегріві;
  • запобіжний клапан – забезпечує захист приладу при гідроударах в системі або просто підвищеному тиску, зливаючи надлишок води через дренаж;
  • регулятор температури – в найпростіших моделях відсутній, в більш просунутих є можливість підключати по черзі додаткові ТЕНи.

У найбільш дорогих напірних нагрівачах є можливість точного регулювання температури.

Важливі моменти при установці проточного водонагрівача

Для підключення проточного нагрівача необхідно протягувати окрему лінію з розподільного щита. При цьому перетин дроту повинен бути на одну ступінь вище ніж максимальний струм нагрівача.

Номінал автомата або діф.автомату повинен відповідати максимальному струму приладу.

діаметр дроту відповідно до потужності проточного водонагрівача

Підключення проточного нагрівача має здійснюватися через діф.автомат або УЗО (пристрій захисного відключення) зі струмом спрацьовування 10 мА в ванній кімнаті і 30 мА при розміщенні в іншому приміщенні.

Підключення кабелю здійснюється безпосередньо до проточного нагрівача, можна також використовувати силові розетки на 32 А 220 В (якщо ваш нагрівач не потужніше 7 кВт), але краще використовувати пряме підключення.

Трифазні проточні нагрівачі слід встановлювати в окремому тех. приміщенні.

Підключення до водопроводу максимально просте і не вимагає додаткових елементів, як у випадку з бойлерами.

Зворотній зв’язок
або
Телефонуйте на гарячу лінію для швидкого зв’язку
0 800 500 885
Отримати консультацію
Заповніть форму та наш спеціаліст зв’яжеться із вами через деякий час
або
Телефонуйте на гарячу лінію для швидкого зв’язку
0 800 500 885
Порівняння товарів