0 800 500 885 0

Як правильно встановити водонагівач і зробити профілактичну чистку

Як правильно встановити водонагівач і зробити профілактичну чистку

Накопичувальні електричні водонагрівачі (ЕВН) є найбільш поширеним типом приладів для отримання гарячої води у квартирах, приватних будинках, офісах, санітарно-побутових приміщеннях виробничих об'єктів. Вони дозволяють стабільно забезпечувати гарячою водою з температурою до 65 °С кілька точок споживання при раціональній витраті електроенергії.

Великий обсяг бака дає можливість мати достатній запас гарячої води в необхідний момент. Але для отримання даних експлуатаційних переваг необхідно професійно виконати монтаж електроводонагрівача і своєчасно проводити його обслуговування. Купити бойлер в Києві (ВенКон) і Епіцентрі, можна з доставкою по Харкову, Києву, Дніпру та Одесі, а також відправленням при замовленні в онлайн магазині Розетка.

установка и чистка бойлера

Як правильно встановити бойлер

Від правильної установки та підключення ЕВН залежить відповідність робочих параметрів паспортним характеристикам, якість роботи, тривалість терміну експлуатації, а також можливість технічного обслуговування фахівцями сервісних центрів Atlantic.

Бойлер встановлюють у ванних кімнатах, санвузлах, кухнях, інших побутових або технічних кімнатах. Це повинно бути опалювальне приміщення з температурою повітря від +10 °С до +40 °С і відносною вологістю не більше 80%. Нагрівач необхідно розміщувати поблизу основної точки споживання гарячої води, оскільки при довжині трубопроводу понад 3 метрів значно зростають тепловтрати.

При цьому трубопровід необхідно закривати теплоізоляційним матеріалом. Також бажано передбачити точку монтажу нагрівача на близькій відстані від каналізаційних зливів. При сервісному обслуговуванні та ремонті необхідно буде виконувати злив води в баку. Купити в Україні бойлер можна прямо зараз, оформивши замовлення в Розетці або відвідавши ВенКон (Київ), Епіцентр (Одеса, Дніпро, Харків).

комплектация бойлеров атлантик

Більшість моделей ЕВН розраховані під настінний монтаж. Кріплення здійснюється на опорну стіну, яка здатна витримати масу заповненого водою електрообігрівача. Як кріплення рекомендується використовувати дюбель-шурупи з діаметром не менше 8 — 10 мм і довжиною 80 — 100 мм. Кріпильний кронштейн фіксується до стіни з щільним приляганням. Потім на кронштейн навішується і закріплюється сам бойлер. Відстань від нижньої кришки електроводонагрівача до рівня підлоги або іншої найближчої поверхні має становити від 0,45 до 2 м для забезпечення вільного доступу для обслуговування блоку електроніки.

Технічні фахівці Atlantic рекомендують виконувати підключення ЕВН до трубопроводів холодного та гарячого водопостачання за допомогою пластикових або металопластикових труб. Гнучкі підводки не надійні в експлуатації та схильні до вигинів, протікання, руйнування. Тиск в системі водопостачання повинен знаходитися в межах 0,1 - 0,6 МРа. При перевищенні 0,4 МРа цього значення перед бойлером слід встановити редуктор тиску. Купити бойлер на 50 л або 100 л можна в Києві (ВенКон), Одесі, Харкові та Дніпрі в магазинах Епіцентр.

На трубопровід подачі холодної води необхідно встановити запірну арматуру, фільтр грубого чищення та запобіжний клапан. Від запобіжного клапану слід передбачити дренажну трубку для відведення води в разі скидання надлишкового тиску. На трубопроводі виходу гарячої води також встановлюють запірний кран. Всі підключення повинні бути виконані на різьбовому з'єднанні та герметизовані ФУМ-стрічкою.

Підключення до електромережі проводиться трижильним мідним кабелем. Кабель виводиться безпосередньо на електрощиток квартири. Корпус бойлеру заземлити. Перетин кабелю залежить від потужності електронагрівача і для ЕВН потужністю до 1,6 кВт становить 1 мм2, від 1,6 кВт до 2,5 кВт - 1,5 мм2. У мережі електроживлення необхідно передбачити автоматичний вимикач зі струмом відсікання не менше 10 А.

Навіщо необхідно обслуговування і догляд за накопичувальним водонагрівачем

Обов'язковим заходом з догляду за бойлером є його регулярне чищення. Це дозволить підтримувати високу ефективність нагрівача, а також продовжує термін його експлуатації. Основна причина забруднення ЕВН — накип, яка утворюється у вигляді нальоту на поверхнях ТЕНа і внутрішнього бака.

Накип є продукт розпаду солей магнію і кальцію, що утворюються при нагріванні води. Осад з'являється в основному за відсутності протоку води та покриває металеві поверхні щільним шаром. Чим вище жорсткість водопровідної води, тим інтенсивніше буде відбуватися утворення накипу. Купити бойлер з гарантією недорого рекомендуємо в магазинах наших партнерів: ВенКон, Епіцентр, Розетка.

Наліт, що утворився на ТЕНі, погано пропускає тепло, тому веде до тривалої роботи водонагрівача в максимальному режимі. Це призводить до постійного зростання витрат на електроенергію і з часом закінчиться поломкою бойлера. Тому рекомендується виконувати чистку ТЕНу, внутрішнього баку, фланця нагрівального елементу від накипу з періодичністю 1 раз на рік. Відмінною особливістю водонагрівачів Atlantic є те, що перше сервісне обслуговування виконують після закінчення 24 місяців з моменту введення в експлуатацію. Обслуговування необхідно довіряти фахівцям сервісних центрів Atlantic.

Як правильно і зробити профілактичну чистку

Вірним сигналом до необхідності прочищення ТЕНа і бака є погана робота водонагрівача. Якщо ви помітили, що бойлер став довше нагрівати воду, то, швидше за все, ТЕН покрився товстим шаром накипу. Існує два основних способи очищення ЕВН.

  1. Хімічне очищення проводиться за допомогою спеціальних засобів для видалення накипу. Зараз цей спосіб практично не застосовується. Для його проведення необхідно злити воду з бака і демонтувати ТЕН. Злив води здійснюється через спеціальний патрубок запобіжного клапану. Бойлер відключається від мережі, потім зливається вся гаряча вода, перекривається кран холодної води і відкривається спускний вентиль запобіжного клапану. Після зливу води демонтуйте фланець і ТЕН. Потім ТЕН поміщається в ємність із засобом для зняття накипу. Через 30-60 хв нагрівач споліскується в проточній воді та витирається насухо.
  2. При механічному очищенні також необхідно злити воду в баку і демонтувати ТЕН. Зняття накипу виробляють за допомогою очищення проточною водою. Не рекомендується застосовувати для чищення ТЕНа абразивні засоби. Також слід виконати чистку внутрішньої поверхні робочого бака від шару нальоту, що утворився протягом використання.

Іншою важливою частиною обслуговування є діагностика і заміна магнієвого аноду. Анод утворює з ТЕНом гальванічну пару, тому через нього йдуть блукаючі струми та при цьому поступово руйнують його. Тому при проведенні чистки бойлера слід оцінити стан магнієвого анода. При руйнуванні здебільшого анода слід його замінити. Своєчасна заміна запобіжить руйнування ТЕНа і продовжить термін служби бойлеру.

Зворотній зв’язок
або
Телефонуйте на гарячу лінію для швидкого зв’язку
0 800 500 885
Отримати консультацію
Заповніть форму та наш спеціаліст зв’яжеться із вами через деякий час
або
Телефонуйте на гарячу лінію для швидкого зв’язку
0 800 500 885
Порівняння товарів