0 800 500 885 0

Що таке клас енергоефективності водонагрівача і як його визначити?

Що таке клас енергоефективності водонагрівача і як його визначити?

Найбільш часті питання, пов'язані з енергоефективністю водонагрівачів

Енергоефективність бойлера – параметр, яким часто цікавляться наші покупці, оскільки витрати на електроенергію за час експлуатації бойлера значно перевищують його вартість. Тому інтерес до можливості зменшити рахунки за електроенергію вельми раціональний, особливо з урахуванням постійного зростання ціни за електроенергію.

Для накопичувальних водонагрівачів клас енергоефективності визначається добовими втратами тепла нагрітої води. Виражається у кВт*год на добу і показує, скільки потрібно додаткової енергії на підтримку температури води в баку на рівні 65 градусів протягом доби.

Тепловтрати водонагрівача обумовлені якістю теплоізоляції та певною мірою його конструктивними особливостями. Далеко не всі виробники вказують клас енергоефективності своєї продукції або її тепловтрати.

На основі яких нормативних документів водонагрівача присвоюється клас енергоефективності?

Постанова комісії (EU) № 812/2013 від 18 лютого 2013 р доповнює Директиву 2010/30 / EU Європейського парламенту і Ради щодо енергетичного маркування водонагрівачів, резервуарів для зберігання гарячої води та комплектів водонагрівачів і сонячних батарей.

Як розраховується клас енергоефективності?

Для розрахунку енергоефективності накопичувальних водонагрівачів використовується така таблиця.

розрахунок енергоефективності водонагрівачів

Наскільки цей параметр насправді сприяє економії електроенергії та чи потрібно гнатися за найвищим класом енергоефективності?

теплоизоляція бойлерівБільшість іменитих брендів давно використовують якісну теплоізоляцію і практично всі представлені на ринку країн ЄС і України бойлери, мають клас енергоефективності В або С.

У бойлерах Atlantic використовується пінополіуретанова теплоізоляція високої щільності. Такий теплоізоляційний матеріал екологічно безпечний, має дуже високі теплоізоляційні якості та не втрачає своїх властивостей з часом.

Насправді різниця між класами енергоефективності бойлерів не дуже велика, якщо її виражати в числових значеннях. Бойлер об'ємом у 80 літрів, в залежності від класу енергоефективності, має такі тепловтрати:

  • А+ менше 0,57 кВт*год/добу
  • А до 0,790 кВт*год/добу, або 23 кВт*годин в міс.
  • В до 1,11 кВт*год/добу, або 33 кВт*годин в міс.
  • С до 1,55 кВт*год/добу, або 46 кВт*годин в міс.
  • D до 1,93 кВт*год/добу, або 58 кВт*годин в міс.
  • E до 2,5 кВт*год/добу, або 75 кВт*годин в міс.
  • F до 3 кВт*год/добу, або 90 кВт*годин в міс.
  • G більше 3 кВт*год/добу.

Для виробників не є проблемою зменшити тепловтрати, але в такому випадку істотно збільшаться габарити бойлера за рахунок збільшення товщини теплоізоляції, що для більшості споживачів є одним з першочергових параметрів.

На поточний момент класи енергоефективності В і С є оптимальними, оскільки забезпечують досить малі тепловтрати та дозволяють зберегти компактні габарити приладів.

Наліпка енергоефективності

З 2019 року в Україні на електричних водонагрівачах необхідно вказувати клас енергоефективності. Цей клас визначається індивідуально для кожної моделі водонагрівача в лабораторії. Одним із параметрів перевірки водонагрівача є профіль навантаження.

Що таке профіль навантаження

Профіль навантаження – це параметр, який моделює щоденне використання водонагрівача.

Наприклад, є водонагрівач об'ємом 80 літрів і його попередній розмір відповідає профілю навантаження M (див. таблицю нижче). Цей профіль відповідає певному режиму використання протягом доби:

  • Вранці – вмивання та душ, миття посуду (сумарно 2 години використання);
  • Вдень – миття посуду та рук (сумарно 2,5 години використання);
  • Ввечері – миття посуду, рук, умивання та душ (сумарно 1,5 години використання).
Для ЕВН малого об'єму вибір профілю навантаження залежить від обсягу (3XS – 7л, 15л – XXS, і т.д.)
Енергетичний профіль 3XS XXS XS S
Мінімальна віддача енергії*, Вт*ч/день 345 2100
Об'єм, Л 7 15 15 36
Для великих об'ємів (від 40 л і вище) профіль вибирається не за об'ємом, а за параметром V40
Енергетичний профіль M L XL XXL 3XL 4XL
Мінімальна віддача енергії*, Вт*ч/день 5845 11655 19070 24530 46760 93520
V40 мінімально, Л 65 130 210 300 520 1040

* деякі ЕВН мають кілька нагрівальних елементів або режимів (наприклад, режим Turbo). Розглядається робота за мінімальної потужності нагрівача.

V40 – це об'єм води з температурою +40 °C, який здатний видати повністю прогрітий водонагрівач. Температура води у водонагрівачі Atlantic може становити +65 °C, хоча, звичайно, така температура не є необхідною для гігієнічних потреб, відповідно для досягнення комфортної температури необхідно підмішувати холодну воду. Так було встановлено, що 50-літровий водонагрівач може виробляти 65 літрів змішаної води з температурою +40 °C.

Кожна модель вирушає до лабораторії для тестування. Після визначення профілю навантаження водонагрівач тестується на випробувальному стенді в лабораторії, щоб переконатися, що модель відповідає вибраному профілю.

Водонагрівач повинен забезпечувати необхідну кількість гарячої води та споживати тільки певну кількість енергії (не більше 5,8 кВт*год/день для 80-літрового ЕВН).

Якщо водонагрівач не відповідає профілю, він тестується доти, доки не буде підібраний профіль, що відповідає всім характеристикам. Правильний профіль навантаження відображається на наклейці енергоефективності.

что означає наліпка енергоефективностіЗвичайні водонагрівачі з класами енергоефективності нагріву води від A до G.

На етикетці має бути вказана наступна інформація:

I – найменування або торговельна марка постачальника;
II – ідентифікатор моделі постачальника;
III – функція зберігання води;
IV – клас енергоефективності;
V, VI – рівень шуму і річне споживання енергії кВт*год/рік або ГДж/рік;
швидкість нагрівання води.

Такі стікери має кожен водонагрівач Atlantic. Підбираючи водонагрівач, ви можете подивитися їх в документації, прикріпленій в картці товару.

Ефективні рішення для економії електроенергії

Найбільш цікавими варіантами для зниження витрат на нагрівання гарячої води є використання багатотарифних лічильників і «розумних» моделей, в яких передбачена можливість установки графіка роботи, керування через інтернет за допомогою додатків, а також є режими роботи, які оптимізують енергоспоживання.

Встановлюючи час нагрівання води в діапазоні, коли діють пільгові тарифи, ви зможете заощадити до 50% електроенергії.

Хорошими прикладами бойлерів, які допоможуть реалізувати подібні схеми економії, є серії Steatite Cube Wi-Fi та Vertigo Steatite Wi-Fi. Водонагрівачі цих серій мають ряд режимів, які дозволяють оптимізувати та знизити енергоспоживання, а також ними можна керувати через мобільний додаток Cozytouch Atlantic (завантажити для Android та iOS).

Зворотній зв’язок
або
Телефонуйте на гарячу лінію для швидкого зв’язку
0 800 500 885
Отримати консультацію
Заповніть форму та наш спеціаліст зв’яжеться із вами через деякий час
або
Телефонуйте на гарячу лінію для швидкого зв’язку
0 800 500 885
Порівняння товарів