0 800 500 885 0

Редуктор тиску — що це таке та навіщо він потрібен

Редуктор тиску — що це таке та навіщо він потрібен

Редуктори тиску (клапани зниження тиску) необхідні для зменшення тиску вхідного потоку до експлуатаційних значень, на які розраховані труби, фітинги, запірна арматура, крани, бойлери, а також для постійної підтримки тиску незалежно від витрат води.

навіщо потрібен редуктор тиску

В яких випадках необхідна установка редуктори тиску

 

  1. Якщо статичний тиск води (при закритих кранах) перевищує 5 бар.
  2. Необхідно запобігти й згладити перепади тиску у водопроводі при включенні різних водозабірних точок.
  3. У випадках якщо робочий тиск перед запобіжним клапаном може скласти 80% від значення його спрацьовування.

Використання редуктора тиску є одним з елементів захисту бойлера, а також, у багатьох випадках, значно збільшить термін його експлуатації. Залежно від моделі, бойлери Атлантик вимагають використання редуктора при тиску вище 4-5 бар.

Попри те, що згідно з нормами, тиск води в наших будинках не повинно перевищувати 4,5 бар (ДБН В.2.2-15-2005 "Житлові будинки. Основні положення), реальний тиск може бути істотно вище (це стосується в першу чергу жителів перших поверхів).

Це створює підвищене навантаження на запірну арматуру в вашій квартирі, баки бойлерів і може стати причиною спрацювання запобіжного клапана. Наприклад, в Києві, багато будинків мають робочий тиск в діапазоні 6-7 бар, що, швидше за все, можна пояснити складним рельєфом міста, через що доводиться створювати підвищений тиск у водопровідних мережах.

Установка редуктора тиску

Клапани пониження тиску встановлюються до приладів обліку, але після фільтра грубого очищення і крану який відсікає подачу води у квартиру/будинок.

Для всіх редукторів необхідно дотримуватися напрямку потоку, яке вказується на корпусі приладу за допомогою стрілки. Для редукторів оснащених фільтром грубого очищення важливе положення в просторі. Особливості монтажу вказуються в інструкції, яка йде в комплекті з редуктором.

Також необхідно передбачити заспокійливу ділянку (прямий відрізок) трубопроводу, для створення ламінарного потоку рідини (без завихрень), рівний 5Х діаметрами трубопроводу.

У разі монтажу редуктора безпосередньо перед запобіжним клапаном водонагрівача, необхідно витримувати коректну відстань (вказується в інструкції по експлуатації редуктора), а не ставити його відразу на вводі. Оскільки надлишковий тиск, який з'являється в процесі нагрівання води, порушить коректність роботи редуктора.

схема підключення редуктора тиску

* На схемі відсутні заспокійливі ділянки до і після редуктора

Налаштування редуктора тиску води

Первинне налаштування редуктора тиску виконується на заводі й в більшості випадків встановлено значення 3 бар. При необхідності можна легко знизити або збільшити цей параметр. У нижній частині редуктора розташована головка для регулювання.

Залежно від моделі редуктора, регулювання виконується шестигранним або розвідним ключем, плоскою викруткою. Перед регулюванням необхідно на деякий час відкрити водорозбірні крани для видалення повітря, яке може знаходитися в редукторі.

Для точного налаштування редуктора необхідно орієнтуватися на показання манометра, найбільш зручні моделі редукторів з манометрами, в інших випадках, для виконання регулювання доведеться підключати манометр до одного із з'єднань водопроводу після редуктора.

Редуктор тиску та гідроудар

гаситель гідроударівЧастою помилкою є ствердження, що редуктор тиску здатний захистити від гідроударів у водопровідній системі. Насправді він не призначений для цього, і значною мірою сам страждає від подібних явищ у водопровідній мережі.

У момент гідроудару тиск в мережі може зростати у два-три рази вище робочого, виводячи з ладу гнучкі підводки, фітинги, запірну арматуру і баки бойлерів.

Для компенсації гідроударів у водопровідній мережі необхідно використовувати гаситель гідроударів.

Конструкція редуктора тиску

Клапани пониження тиску бувають двох основних типів поршневі та мембранні.

Поршневий редуктор пристрій і принцип роботи

поршневий редукторНайпростіший і доступний за ціною варіант. Основою конструкції є поршень, що утримується пружиною. Редуктор розділений на 2 камери - вхідну і вихідну. Вода у вхідній камері тисне на поршень і тим самим відкриває створ, через який потрапляє в вихідну камеру. Завдяки вузькому створу забезпечується зниження тиску води у вихідній камері.

Зазвичай такі редуктори розраховані на температуру експлуатації до 80 градусів, що дозволяє використовувати їх для гарячого і холодного водопостачання.

Мембранний редуктор пристрій і принцип роботи

мембранний редукторМембранні клапани — більш досконалий і дорогий вид редукторів, вони мають більший діапазон регулювання і менш чутливі до якості води. За рахунок того, що в конструкції відсутнє тертя, мембранні клапани пониження тиску мають більший термін служби, ніж поршневі. Температурний діапазон експлуатації аналогічний поршневим, але верхня межа робочих тисків може досягати 25 атмосфер.

Вода на вході редуктора тисне на золотник, який прикріплений до штоку, намагаючись втиснути його в демпферну камеру, а з іншого боку його намагається утримати пружина. Вода через сформовану щілину потрапляє на вихід редуктора.

У тих випадках, коли тиск на вході менше ніж той, на який налаштований редуктор, потік через редуктор не блокується.

Найбільш часті види несправностей і проблем редукторів

Виникає шум

Редуктор занадто великий для поточної витрати, через, що прилад працює в межах, де він майже закритий. У таких випадках необхідно встановити прилад меншого діаметру. Клапан тиску входить в резонанс з іншими елементами системи водопроводу. Необхідно встановити прилад іншого розміру.

Занадто велика витрата води й поперечного перерізу труби недостатньо для пропуску необхідного об’єму. Виправляється збільшенням діаметра труб. Шум викликається іншими незакріпленими компонентами системи.

Відсутність потоку

Клапан встановлений не по ходу потоку (задом наперед). Необхідно встановити редуктор відповідно до стрілки потоку на корпусі.

Витік води через гільзу пружини

Пошкодження мембрани клапану. Необхідно провести заміну мембрани або всі внутрішні деталі редуктора. Пошкодження були викликані низькою температурою (замерзання води зашкодило механізм).

Нестійке регулювання тиску, через що змінюється тиск на виході

Клапан функціонує практично на межі свого закритого положення. Швидше за все, встановлений клапан занадто великого діаметра. Немає заспокійливого ділянки труби після клапану, через що коливається тиск в системі. Необхідно змонтувати заспокійливу ділянку довжиною не менше 5 діаметрів трубопроводу. Клапан входить в резонанс з іншими елементами системи. В такому випадку необхідно використовувати клапан іншого розміру.

Популярні виробники редукторів тиску

На нашому ринку високою популярністю користуються італійські, китайські та російські виробники, а також американська компанія Honeywell. Бренд Honeywell — безсумнівно, є одним з лідерів ринку, що підтверджують і обсяги продажів, і відгуки на їх продукцію. При цьому ціни на редуктори тиску Honeywell вельми доступні.

З італійських брендів в Україні лідирують бренди HERZ (ГЕРЦ), Данфосс (Danfoss), Caleffi, також популярні Itap, Officine Rigamonti, ICMA.

Зворотній зв’язок
або
Телефонуйте на гарячу лінію для швидкого зв’язку
0 800 500 885
Отримати консультацію
Заповніть форму та наш спеціаліст зв’яжеться із вами через деякий час
або
Телефонуйте на гарячу лінію для швидкого зв’язку
0 800 500 885
Порівняння товарів