0 800 500 885 0

Магнієвий анод для водонагрівача - що це таке і навіщо він потрібний?

Магнієвий анод для водонагрівача - що це таке і навіщо він потрібний?

З чого складається магнієвий анод та як він працює

Магнієвий анод  для чого він потрібен? Це один з важливих та обов'язкових компонентів сучасного водонагрівача, що безпосередньо впливає на термін служби. Анод забезпечує додатковий захист внутрішньої поверхні баку бойлера від корозії та ТЕНу  від утворення накипу, знижуючи його щільність.

структура магнієвого анода

Магнієвий анод для водонагрівача являє собою стрижень з магнієвого сплаву зі сталевим сердечником, на одному з кінців якого нанесене різьблення.

Магнієвий сплав складається на 91, 5% з магнію, на 6% з алюмінію, на 3% з цинку, 0, 3% марганцю, та інших домішок кремнію, заліза, міді, нікелю, що складають менше 0, 002%.

Як працює магнієвий анод?

Оскільки магній є активним металом, кисень та інші домішки з водопровідної води, в першу чергу, вступають в хімічну реакцію саме з ним. В процесі чого, реагуючи з гарячою водою, магній окислюється та опадає на дно баку у вигляді осаду.

Таким чином, поки не буде витрачено магнієвий анод, внутрішній залізний бак водонагрівача є захищеним від реакції з киснем, та відповідно  від корозії та розгерметизації. Відповідно, термін служби баку значно збільшується.

як віглядає використаний магнієвий анод

Внаслідок розчинення магнієвого анода захист бака від корозії слабшає, тому важливо вчасно проводити заміну магнієвий анод. Терміни заміни анода вказані в інструкції з експлуатації водонагрівача.

Чим відрізняються магнієві аноди?

Залежно від типу ТЕНа, що використовується в водонагрівачі, аноди мають різне різьбове з'єднання (М3, М5, М6, М8 тощо).

Висота, діаметр та, відповідно, кількість магнієвого сплаву залежать від об’єму водонагрівача та розраховуються з міркувань частоти його заміни. В водонагрівачах Atlantic магнієвий анод, в залежності від інтенсивності використання, рекомендовано до заміни не рідше одного разу на 24 місяці (навіть якщо водонагрівач в цей час не використовувався).

Де встановлено магнієвий анод в баку?

Магнієвий анод встановлюється всередині бака водонагрівача поруч з нагрівальним елементом в місці, що передбачено виробником.

Варіації щодо розташування можуть відрізнятися. Анод може розташовуватися зверху, може бути вкручений безпосередньо в бак, однак більшість випадків передбачають встановлення анода на фланець біля нагрівального елемента. 

Це обумовлено тим, що магнієвий сплав анода може виконувати захисну функцію тільки при дотриманні двох умов: безпосереднього контакту анода як з водою, так і з сталлю фланцу.

Найкращим варіантом при заміні магнієвого аноду є його встановлення в ТЕНовій групі на різьбове з'єднання.

В водонагрівачах Atlantic з мокрим ТЕНом магнієвий анод монтується безпосередньо на різьбове з'єднання фланця поруч з ТЕНом, з різьбленням ніжки кріплення М6.

В водонагрівачах Atlantic з сухим ТЕНом анод вкручується в колбу нагрівального елементу, різьбове з'єднання М8. Залежно від об’єму та конструкції бака, він може бути розташований як зверху, так і збоку від колби сухого нагрівального елементу.

де встановлюється магнієвий анод у водонагівачах

Як часто потрібно замінювати анод?

Для водонагрівачів Atlantic, Thermor та Equation встановлений термін заміни магнієвого анода складає 24 місяці, для водонагрівачів Round, Aston, Scandi, Classic 12 місяців.

Термін служби та заміна магнієвого анода в водонагрівачах Atlantic становить 1-2 роки, в залежності від серії та умов експлуатації.

Впродовж гарантійного терміну своєчасна заміна магнієвого анода є однією з умов виконання гарантійних зобов'язань щодо сервісного обслуговування.

Як умови експлуатації бойлера впливають на терміни заміни анода?

Експлуатація в ідеальних умовах

В ідеальному випадку анод буде руйнуватися планомірно та може виконувати захисну функцію більше 2 років. Під ідеальними умовами розуміємо відповідність води технічним вимогам (не має механічних домішок та суспензій) та використання водонагрівача відповідно до профілю навантаження.

Домашнє використання

При використанні водонагрівача в домашніх умовах, коли розклад доби у мешканців квартири відносно стабільний, а склад водопровідної води лише трохи відрізняється від стандартів, частота заміни аноду також буде відповідати термінам, що рекомендовано в інструкції (раз на рік або 2 роки, в залежності від серії).

Експлуатація в місцях підвищеного використання

При посиленій експлуатації (громадські туалети, душові, посудомийні машини, гуртожитки, бази відпочинку тощо) збільшується пропускне навантаження водонагрівача, а термін служби магнієвого анода зменшується. Виходячи з цього, анод слід міняти у 2 рази частіше, ніж рекомендовано виробником (раз на півроку або раз на рік, в залежності від серії).

Експлуатація водонагрівача в регіонах з «агресивною» водою, де міститься велика кількість домішок, призводить до більш активного руйнування анода. І відповідно, заміну аноду теж повинно проводити частіше, ніж рекомендовано виробником.

Якщо ви знаєте, що холодна вода з водопровіду має сторонній запах або в чайнику утворюється велика кількість накипу  зверніть на це увагу. До «агресивних» джерел водопостачання відносяться приватні свердловини, де якість води залежить від складу грунту.

Для того, щоб визначити інтенсивність витрат магнієвого аноду та частоту заміни, в кожному конкретному випадку, необхідно через півроку після початку експлуатації бойлера перевірити його стан. Якщо його вага зменшилася більш ніж на чверть від початкового, то і заміну потрібно проводити частіше, ніж рекомендовано.

Де купити оригінальний магнієвий анод?

Купити магнієвий анод для водонагрівача можна, як в авторизованих сервісних центрах Атлантик, так і в торгових точках, де продаються водонагрівачі та комплектуючі до них.

Уникайте підробок та використовуйте тільки зазначений виробником типорозмір магнієвого аноду. Встановлення неоригінальних комплектуючих призводить не тільки до втрати гарантії, але й до більш раннього виходу з ладу водонагрівача.

Мережа торгових партнерів Atlantic в Україні досить розвинена. Знайти найближчий магазин можна, натиснувши на кнопку «Купити у партнерів» у відповідному аноді, а також звернувшись на безкоштовний номер гарячої лінії Atlantic 0 800 500 885.

Як вберегти себе від підробок?

Фахівці сервісного центру Atlantic рекомендують використовувати оригінальні аноди Atlantic як в гарантійний, так і в постгарантійний період, оскільки хімічний склад та об’єм магнію сторонніх виробників може відрізнятися від заявленого, що призводить до прискореного зношення та втрати захисних функцій.

Магнієві аноди Atlantic відповідають всім Європейським стандартам та захищають робочий бак водонагрівача весь період, зазначений в інструкції з експлуатації. Хімічний склад та об’єм магнію в оригінальних анодах розраховується виходячи з технічних характеристик кожної серії бойлерів торгівельної марки Atlantic.

Магнієві аноди бренду Atlantic поставляються в оригінальній упаковці, всередині якої знаходиться наклейка, яку, при проведенні сервісного обслуговування майстер вклеює в гарантійний талон.

Так виглядає оригінальна упаковка МА

оригинальный магниевый анод атлантик в упаковке

Хто може проводити заміну магнієвого аноду в водонагрівачі?

Проводити заміну магнієвого аноду та сервісне обслуговування може будь-який майстер з відповідними навичками.

Ключовою умовою щодо проведення цієї процедури є встановлення оригінального магнієвого аноду у відповідності до вимог інструкції  тільки в цьому випадку забезпечується антикорозійний захист баку та збільшується термін служби водонагрівача.

Продовж гарантійного терміну обов'язковою умовою збереження гарантії є заміна магнієвого аноду тільки майстрами Авторизованого сервісного центру Atlantic.

Фахівець Atlantic після проведення сервісного обслуговування та заміни аноду в гарантійному талоні розміщує спеціальну наклейку, що входить у комплект до аноду.

Приклад вірно заповненого гарантійного талона наданий нижче

гарантийный талон атлантик

У разі виконання робіт несертифікованим майстром або користувачем самостійно гарантія на водонагрівач втрачається.

Як замінити магнієвий анод самостійно?

Якщо ви маєте навички роботи зі слюсарними інструментами, то замінити магнієвий анод можна самостійно, орієнтуючись на інструкцію та відео.

Інструменти та комплектуючі, що є необхідними для виконання робіт:

  • сантехнічний ключ
  • ємність для зливу води
  • хрестова викрутка
  • ключ на 13
  • плоскогубці 
  • магнієвий анод
  • прокладка на фланець 

На початку процесу заміни аноду перекриваємо кран, що подає воду. Знеструмлюємо водонагрівач, знявши захисну панель, від'єднати дроти та зняти терморегулятор, потягнувши його до низу.

Далі знижуємо тиск в баку до атмосферного. Для цього відкриваємо кран змішувача в гарячу сторону та зливаємо воду. Після того як припинився витік води  закриваємо.

Наступний етап  повністю зливаємо воду з баку. Для цього обережно від'єднуємо патрубок подання холодної води (з синім кільцем) та зняти зворотний клапан. На його місце приєднуємо дренажний шланг, який виводимо в каналізацію. Далі від'єднують патрубок гарячої води (червоне кільце), водонагрівач захоплює повітря та починається основний злив води з бака водонагрівача.

Як тільки вода з холодного патрубку перестане витікати, можна приступати до демонтажу фланця з ТЕНом та анодом. Для цього, за допомогою ключа на 13 відкручуємо гайки кріплення (при цьому витікає залишкова вода) та обережно, не пошкоджуючи емаль баку, виймаємо фланець. Далі знімаємо кільце ущільнювача та промиваємо його.

Зверніть увагу, що прокладка може зношуватися в процесі експлуатації. Для цього випадку разом з новим анодом слід підготувати нове кільце ущільнення. Підібрати відповідні комплектуючі ви зможете перейшовши за посиланням.

Щоб промити внутрішній бак від продуктів розпаду, на патрубок холодної води водонагрівача встановлюємо зворотний клапан та прикручуємо до нього привідний патрубок. Під відкритий фланцевий простір підставляємо ємність та тиском води вимиваємо відкладення.

ТЕНова група скоріш за все, буде вкрита накипом. Викручуємо зруйнований анод, великі шматки накипу обережно видаляємо руками, не використовуючи металеву щітку. Наліт, що залишився, можна видалити, прокип'ятивши ТЕН у воді з лимонною кислотою.

Після того як ТЕНова група очищена від накипу, діємо у зворотному порядку. Встановлюємо новий анод на фланець водонагрівача. Повертаємо кільце прокладки на посадочне місце, вставляємо фланець та закручуємо гайки. Щоб фланець сів рівномірно, затягувати їх краще за методом «зірки». Підключаємо патрубок, що  залишився та ще раз перевіряємо всі з'єднання.

Відкриваємо подачу холодної води та відразу повертаємо кран змішувача на гарячу сторону. Тримаємо його відкритим доти, поки з нього не потече вода. Це видалить повітря з баку водонагрівача та попередить гідроудар по ТЕНовій групі та системі водопостачання.

Впевнюємося у герметичності з'єднань та збираємо електричну частину: до упору вставляємо терморегулятор, прикручуємо дроти. Ставимо на місце та фіксуємо захисну панель.

В процесі нагрівання тиск в баку підвищується до 8 бар, тому поки горить сигнальна лампа, перевіряємо стики на герметичність.

В залежності від умов встановлення процедура заміни анода може зайняти більше 2 годин. У виключних випадках може знадобитися повний демонтаж водонагрівача.

Що буде, якщо своєчасно не замінити магнієвий анод?

Якщо відкладати строки заміни, сталевий сердечник магнієвого аноду може піддаватися корозії. Збільшується ймовірність того, що він може зламатися при спробі вилучення. В такому випадку доведеться замінити не тільки анод, але й сам фланець. Таку заміну можуть здійснити фахівці сервісного центру Атлантик.

Рішення вкласти анод на дно баку, не вкручуючи в штатне місце, буде помилковим. Осад, що накопичується знизу буде перешкоджати активній хімічній реакції окислення магнію. Анод в цьому випадку не виконує своєї функції, оскільки перестає бути частиною системи.

Atlantic рекомендує проводити заміну магнієвого аноду силами професіоналів Авторизованого сервісного центру Atlantic - саме так ви будете впевнені в якості виконаних робіт та надійній роботі водонагрівача.

Зворотній зв’язок
або
Телефонуйте на гарячу лінію для швидкого зв’язку
0 800 500 885
Отримати консультацію
Заповніть форму та наш спеціаліст зв’яжеться із вами через деякий час
або
Телефонуйте на гарячу лінію для швидкого зв’язку
0 800 500 885
Порівняння товарів